BİR KANADA KLASİĞİ.. DÜNYA'NIN TERS AKAN TEK ŞELALESİ NİAGARA ŞELALESİ (4) GÜNCE YAZILARI

Sevgili Blog Okuyucularım, 

Toronto anılarımın baş köşesinde yer alacak bir yere gitmek üzereyim ve çok  heyecanlıyım. Ölmeden evvel mutlaka yapmam  gerekenler listemde sanırım ilk sıradaydı ve gerçekleşmesini doğrusunu içten içe istiyordum. Çocukken bir Marilyn Monroe klasiği filimde izlediğim Niagara Şelalelerine daha o günden beri  buyuk bir ilgi duyuyordum. Özellikle Marilyn Monroe'nun o yağmurluk giyip de bota binmesi, orada Şelalenin en buyuk akan yerinde kocası tarafından bottan atılmak istenmesi beni çok etkilemişti. Nihayet beklediğim o tarihi an geldi ve yola koyulduk. Çocuklar daha evvel gidip görmüş oldukları için bana yolda sürekli bilgi verir durumdaydılar.




Öncelikle Niagara'da Dünyanın en unlu markalarının oldugu Alışveriş merkezine uğrayıp ardından da Şelalelere gidecektik. Haritadan incelediğim kadarıyle Niagara Şelalesi Kanadanın Ontario eyletiyle ABD'nin New York eyaleti arasında. Çocukların anlatımı ile Şelale ABD ve Kanada arasında  paylaşılmış. Vikipedia'nın anlatımına göre Şelalenin suları iki kısım halinde düşüyor. Kanada topraklarına komşu olan kısmı asıl meşhur olanı ve ''At Nalı'' olarak anılıyor. 48 metre yükseklikten dükülüyor ve genişliği 900 metre.   ABD'de kalan kısmı ise Amerikan Şelalesi olarak anılıyor . Dünyanın en güzel manzaralarından birisi olan Niagara Şelalesi geceleri kuvvetli ışıklarla aydınlatıyor. 

                              niagara falls ile ilgili görsel sonucu


Heyecanla alışveriş merkezi Niagara Square 'den çıkıp yıllarca beynimde yaşattığım şelalelere kavuşacağım anı bekledim. Ve o beklenen an geldi çattı , emin adımlarla yürüdük ve bineceğimiz bota geldik. Biletleri önceden aldığımız için sorun olmadı tavsiye ederim biletleri internetten almanız,  oradaki kuyruklara girmemenizi sağlıyor.  Bilet kontrolden sonra bota binerken verilen plastik su koruyucu montu elime alınca yine aklıma Marilyn Monroe geldi. Hatırlayalım düşüncesiyle filmi sizlerle paylaşmak isterim.








                                                                           




1953 yılında çekilen filmin konusu , Kanada'da kalan Niagara kısmında geçiyor,  Çok güzel görsellerle siyah beyaz film severlerin hoşlanabileceği konusu ile birlikte ilginç bir film. Çocukken seyrettiğim bu film yüzünden neredeyse 40 yıl sonra buralara gelmek beni çok çok sevindirip heyecanlandırdı . Mutlaka sizde görün.

Deyatlı bilgi için:  https://en.wikipedia.org/wiki/Niagara_(1953_film) 


Şelale gezisinden sonra Niagara fallas şehri de görmeye değer. Her türlü animasyon düşünülmüş. 











Ayrıca bilgi olarak Niagara Şelalelerinin ters akma durumu söyle. Dakikada 350.000 m3 suyun dökülmesi sırasında taşlara çarpan suyun resimde görüldüğü gibi su kabarcıklarının geri dönmesi anlamındadır. (Yoksa yukarıya doğru suyun akması  söz konusu değildir.) Bu durum Şelaleyi özel kılmaktadır.






Şimdilik bu kadar . Yarın sabah ise yeni bir maceraya doğru yola koyuluyoruz. Montreal ve Quebec'i ziyarete başlıyoruz.  Gideceğimiz yerlerde eminim güzel paylaşımlar bizleri bekliyor. 

Bizi takibe devam edin.

Sevgiler

Hakime Zahiroğlu Özgüven
zahiroğlu.blog.com



Yorumlar