ÜLKE İÇİNDE ÜLKEYE GİDİYORUZ. (5) KANADA SEYAHAT GÜNCESİ

TORONTO-MONTREAL-QUEBEC YOLLARINDAYIZ..  
(5) SEYAHAT GÜNCESİ

Sevgili Blog Okurlarım, şimdilik Toronto’yu gezmeye ara vererek,  Quebec eyaletine  (Kebek diye okuyalım) ve Montreal’e  doğru yola koyulduk. Yolda çocuklardan edindiğim bilgiye istinaden meğerse çok anlamlı bir günde  Montreal ve Quebec ‘de olacağız. Çünkü 24 Haziran günü Quebec bölgesinde Ulusal tatil ,  Saint –Jean Bayramıymış.  Quebec Ulusal Bayramı (Fransızca: La Fête nationale du Québec), Kanada'nın Quebec eyaletinde ulusal bayram olarak kutlanan Bayram, adını aldığı  Aziz Saint-Jean-Baptiste’nin doğum günu olan 24 Haziran tarihinde  kutlanırmış. Saint-Jean Bayramlarını  size anlatmadan evvel bence Quebec ve Montreal ’in tarihsel sürecini bilmeniz gerekiyor.





Çeşitli internet sitelerinden derlediğim kadarıyla Kanada, resmî olarak province denen 10 eyalete ayrılmış ve bu eyaletlerden en büyüğü olan Quebec   7,6 milyon nüfüsa sahip.

                                         

 Quebec eyaletinin yaşayan halkı Kuzey Amerika'ya ilk gelen Fransız halkı. 17. yy. başlarında bölgeye gelen Fransız kolonicileri bu bölgeye yerleşmişler ve 1608 yılında Quebec şehrini kurmuşlar. Kuzey Amerika’daki Fransızların sömürge faaliyetlerine ortak olmak isteyen Hollandalı ve İngilizler  gözlerini bu topraklara çevirmişler.  Fransa Krallığı, bu bölgeye “Yeni Fransa” adını vermiş ve 1663 yılında Kral XIV. Louis, Yeni Fransa’yı Fransa Krallığına bağlı bir statüye sokmuş. 

Bölgede İngiliz ve Fransa kolonicileri arasında çatışmalar ortaya çıkmış ve 1759 yılında yapılan savaş sonucu Louissiana kenti hariç tüm topraklar İngilizlerin eline geçmiş.. 

Bu el değiştirme ile birlikte Fransızlar ayrı kimliklerini korumak için İngilizlerle savaşmaya başlamış.  Bu yüzden 1759 tarihli savaş,  Quebec sorununun başlangıcı olarak kabul edilebilir. 



Google amcanın yazdığına göre, 1763 yılına gelindiğinde imzalanan Paris BArış Antlaşmasıyla Fransa, Afrika ve Amerika kıtasında bulunan denizaşırı sömürgelerinin hepsini İngiltere'ye bıraktı. İngiliz Krallığı  böylelikle Yeni Fransa’yı kendisine bağladı ve bölgedeki feodal yapıyı kaldırdı. İngilizceyi de tek resmi dil olarak ilan etti. 


Ancak Quebec'teki Fransız asilleri ve yüksek din adamları feodal yapının devam etmesini ve Katolik kilisesinin yetkilerinin tanınmasını talep ettiler. Halkın da desteklemesi ile 1774 yılında İngilizler Quebec Yasasını çıkardılar.



Bu yasa ile Fransız medeni hukuku ve feodal sistemi kabul edildi. Katolik kilisesinin yetkilerine de izin verildi. Bu dönem olayları aslında bir milliyetçilik sorunu değil, bir yetki, hak mücadelesiydi.

 Tüm Eyaletlerin federal yönetimden geniş oranda özerkliği varsa da bölgelerin bağımsızlığı daha az, Ancak Quebec Bölgesi, Kanada Avam Kamerası  tarafından resmen bir  ulus olarak tanınmış olsa da bu süreçte defalarca Kanada'dan ayrı bir yönetim statüsüne kavuşmak adına referanduma gidilip durulmuş ve gidilmeye devam ediliyor. Quebec,  Dünyanın en büyük ekonomisi olan eyaletler içinde 20. sırada.  Tüm bu bilgiler ışığında anlıyorum ki Quebec halkının istediği tam yetki ile donatılmak ve bence savaşı kazanıyorken malup ilan edilmenin psikolojisini artık üzerlerinden atmak olsa gerek...

          

 İşte ne tesadüf biz tam da o günlerde orada olacağız. Öğrendiğim kadarı ile Quebec eyaleti'nin dönem başbakanı  René Lévesque'in hükümeti tarafından 11 Mayıs 1977 tarihinde alınan kararla "La Fête nationale du Québec" ("Quebec Ulusal Bayramı") adını alarak ulusal bayram kabul edildi ve Quebec halkının ve eyaletin ulusal bayramı olarak milliyetçi ve hatta bölücü bir yapı kazandı. 



‘’JE ME SOUVIENS’’ 

 Bugün tüm Quebec’te  trafikte olan arabaların plakalarında yazan ‘’JE ME SOUVIENS’’  (anlamı: Hatırlıyorum)   bu milliyetçiliğe canlı bir ışık tutmaktadır.  Parlemento binasında da yazılı bu slogan,  Quebec eyaletinin resmi SLOGAN sembolüdür .   ‘’JE ME SOUVIENS’’ resmi ve resmi olmayan iletişimin her türlüsünde Quebec'te sözün sonunda  tarihte yaşananları ,  asla ve asla unutmayacaklarının altını çizerek kullanılmaktadır. 





Şehre vardığımızda gerçekten de önceden okuduğum kadarıyla şehir adeta bir Avrupa kentini andırıyor.  Bindiğimiz , şehri turlayan üstü açık otabüsle gezmeye başlıyoruz. Söze ne hacet, resimlerle herşeyi zaten anlatmış oluyorum.
Old Quebec

Cıty Hall

 
Cathedral-Basilica of Notre Dame

 Chateau Frontenac

Parlemento Binası

Old Quebec
Plains of Abraham



Old Quebec

QUEBEC BAYRAGI'NDAKİ ZAMBAK (LİLİAN) SEMBOLÜ HAKKINDA


Balkan coğrafyasında yer alan eski Yugoslavya'nın dağılma sürecinde yaşanan insanlık dışı dram ve Sırp  Hırvat Milliyetçilerinin masum Bosnian (Boşnak) halkını SREBRENİCA ve diğer bölgelerse sistemli olarak katlededip, soykırım yapmak istemeleriyle çıkan savaş esnasında Bosna Hersek Cumhuriyeti kurulmadan evvel 
20 Mayıs 1992 - 3 Şubat 1998  Tarihleri arasında yukarıdaki  bayrağı kullandı. 

(DÜNYANIN HER YERİNDE VE BOSNA HERSEK'TE  HER YIL 11 TEMMUZ TARİHİNDE SREBRENİCA'DA KATLEDİLEN MASUM İNSANLAR İÇİN ANMA TÖRENLERİ DÜZENLENMEKTEDİR.) 
http://beyazgazete.com/haber/2015/7/1/srebrenitsa-soykiriminin-20-yili-2762430.html

 Bosna Hersek toprakları üzerinde yetişen nadide bitki Lilium  Bosniacum 'dan esinlenerek özgürlük sembolü olarak benimsenen bu çiçeğe Golden Lily (Altın Zambak ) da denmektedir.  Minik devletler halinde dağılmış olsada alt kimliğim olan Yugoslavya'da doğmuş ve bir Yugoslav Boşnağı olarak  Bosna'da katliam esnasında özgürlük mücadelemize tanık olan Sarı Lilian Zambak'lı bayrağımız ile Quebec halkının  özgürlüğünün sembolü  Mavi Lilian Zambak' larıyla kalbimde duygusal bir bağ kurduğumu itiraf etmek isterim. 


Bu çiçeğe yüklenen özgürlük anlamı yüzünden  elime kazıttığım zambak dövmesiyle ,   dünyanın her yerinde insanların egolarından sıyrılarak yaşayan tüm  canlılar için  özgür ve saygılı bir yaşamı savunduğumu Quebec'i gezerken bir kez daha anlıyorum.   Quebeclilerin  
‘’JE ME SOUVIENS’’ , ''UNUTMA''  slogan sözüne ben de ''DON'T FORGET SREBRENİTSA, ''SREBRENİTSA'YI UNUTMA ''  diyerek yazımı tamamlamak istiyorum. 


Bir sonraki yazımızla  Montreal'i gezeceğiz. Takipte kalın sevgili Blogseverlerim.. Sevgiyle kalın..
Hakime Zahiroğlu Özgüven
zahiroglu.blogger.com



Yorumlar