QUEBEC - MONTREAL'İ GEZİYORUZ. (6) SEYAHAT GÜNCESİ

ÜLKE İÇİNDE ÜLKE QUEBEQ YOLCULUĞU 
‘’MONTREAL’İ GEZİYORUZ. ‘’
 SEYAHAT GÜNCESİ (6)

Sayın Blog Okuyucularım,  Quebec City ziyaretinden sonra sevgili kızlarım Duygu ve Merve (Sancak) 'ın üniversite okuduğu Montreal şehrine doğru yol alıyoruz. Montreal  Quebec eyaletinin en buyuk , Kanada’nın ise ikinci büyük şehri . Kuzey Amerika’nın Paris’i olarak da anılan şehir gerçekten de görülmeye değer.  Quebeq’i anlatırken de değindiğim gibi ana dil Fransızca olduğu için, Fransızca öğrenme zorunluluğu yüzünden kızlar  iki sene Fransızca dil eğitimi almak durumunda kaldılar.



Bu süre sonunda da  Vanier College'inden aldıkları Onur derecesi ile mezun olarak,  dünyanın sayılı üniversitelerinden  McGill'e  derece ile girdiler.   Onlarla ne kadar gurur duysam azdır. Kanada’nın eğitim sistemi  Dünyanın her yerinden gelecek öğrencilere çok iyi fırsatlar sağlamakta.  Ülkenin güvenli, refah seviyesi  yüksek , insanların birbirine saygılı ve verilen  eğitimin dünyada kabul görmesi, diplomanın geçerliliği, dil için girilen (TOEFL ve IELTS)sınavlarına girmeyip,  Lise İngilizce ders notu ortalamasıyla üniversiteye girildiği ve üniversitede okunduğunda vatandaşlığa başvuru hakkının olması olarak da özetlenebilir.
http://www.vaniercollege.qc.ca/
https://en.wikipedia.org/wiki/Education_in_Canada





Kızlar elimden tutup da beni okudukları  McGill Üniversitesi ‘ne götürdüler. Ortanca kızım Merve (Sancak)'ın  mezun olduğu  ‘’The Institute of Islamic Studies ‘’ Fakültesine adım attığımda nefesim kesildi. 1952 yılında Üniversite içinde kurulan İslam Eserleri  Fakültesi ,  Lisans düzeyinde bu yıldan itibaren mezun vermeye başlamış.  Fakülte’nin içinde bulunan İslam Araştırmaları Kütüphanesi  görülmeye değer. Google Teyzemin deyişi ile ‘’ 250 kitap ile başlanan kütüphanede kitapların sayısı  bugün  110.000 kitabı aşmış. , ISL İslam Araştırmaları Koleksiyon kitapları bugün Kuzey Amerika’nın en büyük  koleksiyonları arasında sayılıyormuş’’ Kütüphanede gezinirken Nazım Hikmet, Neyzen Tevfik , Orhan Kemal kitaplarının yanı sıra Binanın müze kısmında ziyaretçilerin hayli ilgisini çeken  13. y.y. dan günümüze uzanan Osmanlı İmparatorluğuna ait Lahiyalar , Enderün'ü Hümayün ile ilgili kitaplar ile 15. yy. ait Yusuf ile Züleyha gibi kitapların sergisi yeralmaktaydı. 
http://catalogue.mcgill.ca.proxy3.library.mcgill.ca.

Kanada'da eğitimin bu kadar ciddiye alındığını görmek,  sınavsız,  öğrencinin  severek mezun olacağı bölümlerin desteklenmesiyle gençlerin birey olarak yaşama atıldıklarını görebiliyor insan. Bu durum beni  bir an sevgili Türkiyem’e  götürdü , Önceki yazılarımda da kullandığım ''BİZİ KANDIRMIŞLAR '' sözünü  bu kez daha da ileri giderek ''BİZİ HALA KANDIRIYORLAR'' demek istiyorum çünkü Türkiye'de   mezun olduktan sonra iş bulamayan gençlerimiz ve umutla bekleyen aileleri büyük bir çıkmaz , mutsuzluk ve  umutsuzluk içinde yaşıyorlar. Ancak mealesef farkında da değiller.

 ‘’ Ben gurbette değilim, gurbet benim içimde’ 

Montreal ‘de kaldığım süre boyunca burada, gurbette yaşayan Türk vatandaşları ile tanışıyorum.  . Özellikle bizi Montreal'de  bulunduğumuz sürede ağırlayan sevgili Hatice Erdoğmuş Sağır ‘ ve sevgili oğlu Tunç’a  çok teşekkür ediyorum. Bugün bana yaptığı gibi  on yıl evvel kızlar Montreal’e geldiklerinde onlara şefkatli kollarını açıp, bağrına basan bir sevgi  insanı O. Ayrıca çocuklarımın arkadaşları çok güzel cici hemşehrilerimle tanıştım. Sevgili Elif Çoçelli  ve Saadet Yeşilkaya kuzenler ,Türk misafirperverliğini göstererek beni el üstünde tuttular. Burada onlara da teşekkür ederim. En kısa zamanda kendilerini ben de İstanbul'a bekliyorum.  Yazıma devamla Sevgili Hatice ve  Tunç’dan buradaki yaşamı öğreniyorum.



Hatice , Türkiye’de yaptığı profesyonel  Folklor eğitmenliğini  Kanada'ya  geldikten sonra da gönüllü olarak  yapmış, Hatice,  Kanada’ya ondan sonra gelen çok sayıda kimseyi  Montreal'de bulunan Türk Dernekleriyle tanıştırmış.  Çünkü   gurbetin  en buyuk sıkıntısı YALNIZLIK .   Sevgili Hatice ve çocukların ’nin anlatımıyla  bu yalnızlığı bir nebze yenebilmek için Montreal’de kurulan Türk Derneklerinden özellikle  kuruluşta ismi   Kanada Türk Kültür Derneği olan , sonra da isim değiştirerek Türqubec Kültür ve Dostluk Derneği adını almış Derneğin başarılı çalışmalarını sizlerle  paylaşmak istiyorum.  Derneğin  ilk kurucularından  geçen yıl Hak’kın rahmetine kavuşmuş  rahmetli  Dr.Aydın Yurtçu gurbetteki Türkleri bir araya getirebilmek adına çok çalışmış . Montreal ve Quebec'te çok sevilen rahmetli Aydın bey'i anlatırlarken Hatice, Tunç, Duygu ve  Merve'nin gözlerinin dolmasından anladığım ,  bir ömre sığmış, başarılı çalışmaları  geride  bırakmış bir örnek insan Aydın Yurtççu.   ‘’ BİZDE KALAN İZLER DEĞİL, BİZDEN KALAN İZLER YAŞAR.. sözünü rahmetli AydınYurtçu  bey' e ve kıymetli Ailesine ithaf ediyorum. Mekanı cennet olsun .



Rahmetli Aydın Yurtççu ve  yol arkadaşlarının birlikte yaptıkları çalışmalara ışık tutup bayrağı devralan, çalışmaların  sürekliliğini sağlayan  sayın  İsmail Hakkı Fencioğlu başkanlığında Türk Sanat Müziği Korosu, Hatice Hanım’ın da zaman zaman eğitmenlik yaptığı Türk Folklor Ekibi, yirmi yıldır sayın Ömer Özen'in özverili çalışmalarıyla  yayımlanan Bizim Anadolu Gazetesi halen çalışmalarına devam ediyor.  Derneğin ilk kuruluş yıllarında yayınlanan  arşiv dergilerini buluyorum. İçeriğinde  Atatürk sevgisi ile yazılmış yazılar, kültür ve sanatımız  ama en önemlisi  buram buram Yurt hasreti var...

                                          http://www.bizimanadolu.com/Toplum/tpl120702.htm .  

 Montreal şehrini gezerken,  gezimizi Uluslararası Caz Festivalinin açılışına denk getirmiş olduğumuzu anlıyoruz. Montreal her yıl Haziran sonunda iki hafta Dünyanın en iyi caz sanatçılarını ağırlıyor. Bu akşam BEYRUT gurubu sahne alıyordu. Montrealliler yılın bu zamanını dört gözle bekliyor olmalı. Kulaklarımızın pasını bu gece siliyoruz. Ziyaretçilere gelmelerini çok tavsiye edebileceğim  tüm yıl  boyunca Montreal’de yapılan etkinliklerin ardı arkası kesilmiyor. Montraal’e bu dönemde gelenlere Festival tablosunun linkini ekliyorum.
. http://www.montreal.com/tourism/festivals/ 

 Şehrin mimari dokusunu  oluşturan çok gösterişli tarihi binalar Fransız mimari etkisiyle Rococo tarzı yapılmış.   Özellikle marinanın bulunduğu Old Montreal görülmeye değer. Tüm bu olağanüstü,  Fransızların gösterişli Rococo mimarisine inat,  tam marinanın karşısında bulunan,  mimarı McGill Mimarlık mezunu Moshe Safdie  olan ve ödül almış Lego tuğlalardan inşa edilmiş  Habitat 67 binalarını  da beğeninize sunmadan geçemeyeceğim.

                                  Detaylı bilgi:    http://www.greatbuildings.com/buildings/Habitat_67.html


Montreal'e gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken diğer bir yer de Jarden Botanik Bahçesi ... Sevgili Elif Cocelli'nin  bizleri arabası  ile götürdüğü Jarden  Bahçesine,  bahçe  diyerek haksızlık etmek istemem,  tam 190 dönüm arazi üzerine kurulu ve Ülkelerin   tematik bahçelerinin  birleşerek oluşturduğu muhteşem bir doğa içinde yer alıyor.   Dünyanın en önemli Arbotoryumu aynı zamanda. Hala Kelebekler sergisi ziyaret edilebiliyor. ,


İçinde google teyzenin yazımıyla 5860 adet bitki olan bahçelerin içinde Türk Barış Bahçesi de yer alıyor. Özellikle Montreal'de bulunan Türk  Derneklerinin çabalarıyla Türk Barış Bahçesine Kültür ve Turizm Bakanlığının desteği ile Mavi Çinilerle duvarlar kazandırılmış ve halen barındırdığı bir lokalle ziyaretçilere ev sahipliği yapıyor. 


Türk Barış Bahçesi
Daha fazla bilgi için:  .http://espacepourlavie.ca/en/botanical-garden


Sevgili  Blog okuyucularım, Kanada'ya geldiğim günden bu yana gezimi İstanbul'a gidince hatırlayabilmek  adına yazıyor ve sizlerle paylaşıyorum. Bugün konu ettiğim Montreal  çok kapsamlı bir şehir ve istenen her bilgi artık Google amca ve teyzede bulunabiliyor. Montreal hakkında daha teknik bilgileri buradan bulabilirsiniz. Bu blogu değerli kılan bence  kendi şahsi gördüklerim ve hislerimi paylaşarak sizinle birlikte geziyormuş gibi olma duygularımdır.

 Montrealli Türk kardeşlerime buradan sevgi ve selamlarımı iletiyor, bir sonraki Blog yazımda sizlerle yeniden gezebilmeyi umud ederek buluşmayı diliyorum. Sevgiyle kalın..

Hakime Zahiroğlu Özgüven
zahiroğlu.bloger.com



Yorumlar