Düşmanla savaştığı kadar, hastalıkla da savaştı. Mekanın Cennet , Ruh'un Şad olsun...


İzmir  Şifa Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Eren Akçiçek, Atatürk’le ilgili yaklaşık 700 kaynak ve tüm doktor raporlarını inceledi. Geçirdiği tüm hastalıkları ve rahatsızlıkları yayınladı.

Kaburgası kırıldı
Atatürk kız kardeşi Makbule dışındaki 4 kardeşini erken yaşlarda kaybetti. Kardeşleri Ahmet ve Ömer gibi küçük yaşta difteri-kuş palazı geçirdi. Kardeşlerinin aksine hastalığı atlattı. 12 Ağustos 1921’de Polatlı’da cepheyi incelerken atın ürkmesi sonucu düştü. Üç kaburga kemiği kırıldı fakat tam iyileşmeden 17 Ağustos’ta cepheye dönmek zorunda kaldı.

Sıtma nöbetleri
1896’da girdiği Manastır Askeri İdadisi’nde etkisini hayat boyu taşıyacağı sıtmaya yakalandı. Çanakkale Savaşı’nda, Samsun’a çıkarken ve Sivas Kongresi sırasında nöbet geçirdi. 20 Eylül 1919’da Sivas’ta görüştüğü Amerikan Heyeti Başkanı General Harbord anılarında “Durmadan tespih çekerdi, sonradan öğrendim ki bunun sebebi yakın zamanda sıtma nöbeti geçirmesiymiş” diye yazdı. 22 Kasım 1936’da ve 7 Şubat 1938’de de iki defa zatürre teşhisi kondu.

Gözde ve kulakta hasar
16 Ocak 1912’de,Libya Derne’de toz bulutu içinde kaldı ve gözüne kireç parçası girdi. Sol gözünde şaşılık kaldı. Ayrıca gençliğinden itibaren kulak egzaması vardı.

İki kez kalp krizi
Kasım 1923’te ve Mayıs 1927’de Nutuk’u hazırlarken çok çalıştığı günlerde kalp krizi geçirdi. Almanya’dan Ankara’ya davet edilen Prof. Dr. Kraus ve Prof. Dr. Romberg kahve ve sigaradan uzak durmasını tavsiye etti.

Böbrek rahatsızlığı 
Yirmili yaşlarında, hayatının sonuna kadar sürecek ağrılı, sık idrara çıkaran, ateş yapan Pyelonefrit’e (böbrek enfeksiyonu) yakalandı.

Ve siroza yenildi 
22 Ocak 1938’de Yalova’da siroz teşhisi kondu. Hastalık ilerledikçe kaşıntı, burun kanaması, geçici hafıza kaybı yaşadı. 3 kez karnından sıvı alındı. İki kez komaya girdi. Son komadan çıkamayarak vefat etti.

Bunca hastalıkla da aynı zamanda boğuşan , tüm benliğimle inandığım Dünyanın en büyük Lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk için  Allah’tan rahmet diliyorum.
Devrimci ruhu ile bir Milleti, Ümmet olmaktan çıkarıp çağdaş medeniyete taşıyan ulu Önderimizle bir Boşnak Türkü olarak gurur duyuyorum.
Türkiye’yi bana sevdiren Atatürk’ün ilke ve devrimlerine sahip çıkmak her ilerici Türkün asil görevidir. Ne mutlu Türküm diyene…
Hakime Özgüven
KAYNAKÇA: http://www.gazetevatan.com

Yorumlar